Page 7 - JIP katalog ryby 2023
P. 7
Homarus
Humr americanus
kanadský
Všechny druhy humrů mají společnou dlou-
hověkost. Někteří vědci odhadují, že se mo-
hou dožít až 100 let. Kvůli opakované výměně Humr kanadský
krunýře lze však stáří těžko určit. K lovu se do- - Homarus americanus
dnes využívají proutěné koše a klece s nástra- obj. kód specifikace min. obj.
hou z rybího či krabího masa. Rozšířené jsou 48901010 450 - 550 g /ks 1 ks
i farmy. Velmi jemné humří maso se rychle 48901011 900 - 1 000 g /ks 1 ks
kazí, proto je potřeba ho spotřebovat nejlépe
ihned po nákupu. Maso je bílé, jemné, suché Živého humra přepravujeme letecky v krabi-
a je považováno za delikatesu.
cích obsahujících vlhčený papír, kdy je humr
po dobu transportu schopen dýchat vzdušný
kyslík a bezprostředně po příjezdu je opatrně
ponořen do akvária.
Krab
velký
Krab velký
- Cancer pagurus
obj. kód specifikace min. obj.
48901072 400 g + /ks 1 ks
Cancer pagurus
Krab je mořský živočich, lovený především na maso. Žije v Severním moři, Severním Atlantiku a Středozemním
moři. Jde o robustní druh s červeno-hnědým zbarvením, ovalným pancířem a charakteristickými klepety, na
konci zbarvenými do černé barvy. Je to noční tvor, který se přes den ukrývá. Maso je velmi jemné. Je nutné jej
zkonzumovat okamžitě po nákupu, jelikož se rychle kazí.
Nůž na ústřice Čepel je vyrobena z kvalitní oceli.
Ergonomická rukojeť je z tvrdého odolného plastu.
Ústrice
obj. kód 81400098
ž
Bretanská
ž
Ostrea edulis
Ústřice bretaňská - Ostrea edulis
obj. kód specifikace min. obj.
49651101 vel. 2, VL 1 kg
Ústřice je mlž, který povrch svého těla chrání vápnitou skořápkou, tzn. lasturou, která má obvykle protáhlý až
hruškovitý tvar a skládá se ze dvou rozdílných částí. Povrch lastury je z vnější strany drsný, hrubý se šupinatou
stavbou, často mléčný, šedý, bílý až do žluta zbarvený. Je zakončen nepravidelným okrajem, který je na jedné
straně spojen s druhou částí lastury elastickým kloubem a na opačné straně je volně otevíratelný. Lastura ústřice
dorůstá do velikosti okolo 10 cm, max. 20 cm. Maso má lehce slanou chuť, která se po několika zkousnutích mění
v jemně sladkou. Správné skladování ústřic – v chladu, po zakoupení v lednici.
MOŘSKÉ RYBY ŽIVÉ 7