Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15

Linecké cukroví
                                                                    210 g hladké mouky
           linecké                                                  140 g změklého másla
                                                                    70 g cukru
           cukroví                                                  vanilkový cukr
                                                                    2 žloutky
                                                                    citronová kůra
                                                                    džem dle chuti

                                                                    Mouku prosejte a přidejte změklé máslo, cukr, žloutky a cit-
                                                                    ronovou  kůru.  Suroviny  rukama  smí�chejte  a  vypracujte
                                                                    těsto.  To  zabalte  do  fólie  a  dejte  do  lednice  odpočinout.
                                                                    Těsto pak rozválejte na asi 3 mm silnou placku, ze které vy-
                                                                    krajovátky tvořte nejrůznější� tvary. Polovinu z nich nechte
                                                                    plných,  u  poloviny  vykrojte  kulatým  (nebo  jiným  malým)
                                                                    vykrajovátkem střed. Linecké pečte v troubě předehřáté na
                                                                    170 °C, dokud nebude růžové.
                                                                    Po dopečení� nechte cukroví� vychladnout, nakonec jednotlivé
                                                                    kousky slepte džemem.





        Vanilkové rohlíčky

        330 g hladké mouky                                                                    vanilkové
        160 g mletých vlašských ořechů                                                        rohlíčky
        250 g změklého másla
        80 g moučkového cukru
        2 žloutky
        moučkový a vanilkový cukr na obalení

        Suroviny smí�chejte a rukama vypracujte těsto,
        které nechte odpočinout v lednici. Z těsta pak
        vyválejte několik válečků, ze kterých postupně
        ukrajujte malé kousky a tvarujte je do rohlí�čků.
        Na plechu vyloženém pečicí�m papí�rem rohlí�-
        čky pečte při 180 °C asi 8 minut.
        Ještě teplé je pak obalte ve směsi moučkového
        a vanilkového cukru.






                                                                    Čokoládové košíčky
                 čokoládové                                         Těsto: 250 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru,
                 košíčky                                            150 g změklého másla
                                                                    Náplň: 40 g piškotů, 90 g másla, 100 g moučkového cukru,
                                                                    70 g mletých vlašských ořechů, 2 vejce, čokoládová poleva,
                                                                    čokoládové zdobení


                                                                    Prosátou mouku, moučkový cukr a změklé máslo smí�chejte
                                                                    a  vypracujte  hladké  těsto,  které  dejte  alespoň  na  půl  hodi-
                                                                    ny  do  lednice.  Mezití�m  si  připravte  náplň.  Piškoty  nadrťte
                                                                    a smí�chejte je s cukrem, namletými ořechy, máslem a vají�čky
                                                                    a  vytvořte  jednolitou  hmotu.  Připravené  těsto  vtlačte  do
                                                                    formiček na koší�čky a dovnitř dejte vždy lžičku náplně (tak,
                                                                    aby vytvořila „kopeček“). Koší�čky dejte péct do trouby pře-
                                                                    dehřáté na 170 °C, dokud nezezlátnou. Po upečení� je nechte
                                                                    vychladnout. Nakonec je polijte nebo namočte do rozpuštěné
                                                                    čokoládové polevy a ozdobte.



                                                                                                                15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20