Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13

Chlebíček se zázvorem
           a ořechy


           250 g hladké mouky
           100 g třtinového cukru
           130 g másla
           3 vejce
           balíček prášku do pečiva
           balíček vanilkového cukru
           50 g zázvoru
           2 malá jablka
           150 g nasekaných vlašských ořechů
           3 lžíce rumu
           Na ozdobení:
           čokoládová poleva
           mandarinky                                                                  se zázvorem

                                                                                       a ořechy
           Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte
           a nakrájejte na malé kostky, zázvor také oloupej-
           te a nastrouhejte najemno. Oba cukry vyšlehej-
           te  s  máslem  do  pěny,  přidejte  vají�čka,  mouku
           s práškem do pečiva, rum, vlašské ořechy, jablka
           a zázvor. Vše promí�chejte tak, aby vzniklo hladké
           těsto. To přelijte do vymazané chlebové a pečte
           asi  třičtvrtě  hodiny.  Po  dopečení�  nechte  chle-
                           �
           bí�ček vychladnout. Cokoládovou polevu nechte
           rozpustit a chlebí�ček s ní� ozdobte, na čokoládu
           pak navrstvěte měsí�čky mandarinek.





                                                                              Čokochlebík

                                                                              180 g hladké mouky
                                                                              40 g kvalitního kakaa
                                                                              90 g třtinového cukru
                                                                              50 g cukru krupice
                                                                              120 g změklého másla
                                                                              180 ml podmáslí
                                                                              2 vejce
                                                                              lžíce jedlé sody
                                                                              1 a ½ lžíce prášku do pečiva
                                                                              lžíce vanilkového extraktu
                                                                              špetka soli
                                                                              100 g kvalitní čokolády
                                                                              Na polevu:
                                                                              150 g moučkového cukru
                                                                              3 lžíce citronové šťávy

                                                                              Troubu předehřejte na 180 °C. V mí�se smí�chej-
                                                                              te prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek
                                                                              do pečiva, sůl a oba druhy cukru. Máslo opatrně
                                                                              vyšlehejte  s  vejci  a  vanilkovým  extraktem.  Do
                                                čokochlebík                   mouky  přilijte  máslovou  směs  a  podmáslí�,
                                                                              vše  pomocí�  stěrky  vymí�chejte  v  hladké  těsto.
                                                                               �
                                                                              Cokoládu  nasekejte  na  kousky  a  vmí�chejte  do
                                                                              těsta.  To  nalijte  do  připravené  formy  (kulaté
                                                                              nebo obdélní�kové) a pečte zhruba 45 minut. Po
                                                                              dopečení�  nechte  vychladnout.  Prosátý  mouč-
                                                                              kový  cukr  vyšlehejte  dohladka  s  citronovou
                                                                              šťávou. Polevu nalijte na chlebí�k a nechte ztuh-
                                                                              nout.  Cokochlebí�k  můžete  ozvláštnit  zapí�ch-
                                                                                    �
                                                                              nutými perní�čky nebo jiným cukroví�m.
                                                                                                                13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18