Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13

bramborový

                                          knedlík








                                 červené zelí











                                                                                           husa


















           Svatomartinská husa                 Bramborový knedlík                   Dušené červené zelí

           1 husa                              1 kg brambor                         500 g steril. červeného zelí
           lžička soli                         200 g krupice                        2 cibule
           lžička kmínu                        200 g hrubé mouky                    2 lžíce cukru
                                               1 vejce                              lžička soli
           Než začnete husu připravovat,       lžíce bramborového škrobu            lžíce sádla
           nechte ji alespoň dvě hodiny odležet   lžička soli                       lžíce octa
           mimo lednici, aby zí�skala pokojovou                                     kmín
           teplotu. Poté ji očistěte, omyjte   Brambory uvařte ve slupce a nechte
           a osušte. Vnitřek husy vymažte solí�   je vychladnout. Poté je oloupejte   Cibuli nakrájejte na drobné kousky
           a kmí�nem, povrch také potřete solí�  a nastrouhejte. K nastrouhaným     a v hrnci ji orestujte na sádle dozla-
           a kmí�nem. Na několika mí�stech     bramborám přidejte zbylé ingre-      tova. K cibulce přidejte cukr a ne-
           husu propí�chněte, aby mohlo vy-    dience a rukama vypracujte vláčné    chte ho zkaramelizovat, poté vložte
           tékat sádlo. Troubu předehřejte na   těsto. Z těsta vytvarujte ští�hlé šišky   do hrnce zelí�. Dle chuti přidejte ocet
           130 °C. Husu položte do trouby na   a v osolené vodě je vařte dvacet     a kmí�n, osolte a vařte, dokud se
           rošt, dí�ky tomu se bude opékat ze   minut. Uprostřed vaření� knedlí�ky   nezredukujte tekutina.
           všech stran. Pod husu vložte pekáč,   odlepte ode dna a obraťte.
           do kterého bude odkapávat šťáva     Po uvaření� knedlí�ky krájejte na
           a sádlo. V průběhu pečení� husu     plátky nití� nebo ostrým nožem.
           občas polijte vypečeným sádlem.
           Husu pečte zhruba čtyři hodiny,
           dokud nebude měkká a nebude mí�t
           zlatavou barvu.
                                                                                                                13
                                                                                                MAGAZÍN 5/2021
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18