Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11
RUMP STEAK
Květová špička je řez ze zadní�ho hovězí�ho masa, které je libové, bez
šlach nebo blán, takže je velmi oblí�bené u žen nebo dětí�. Odpočinutý
ořech masa rozří�zněte napůl a z půlky pak nakrájejte vyšší� steaky.
Protože květová špička je libovější�, tedy i sušší� část masa, potřete
steaky ještě před grilování�m přepuštěným máslem nebo olivovým
�
olejem. Cí�m je maso libovější�, tí�m nižší� teplota grilu by měla být,
proto steaky položte na gril rozpálený asi na 180 °C a opečte z obou
stran podle jejich výšky. Po ogrilování� nechte steak odpočinout a až
poté nakrájejte ostrým nožem zešikma na plátky. Ty pak pokapejte
přepuštěným máslem, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
TIP! Vyzkoušejte Náš Rump steak Někdo má rád maso méně propečené, někdo propečenější�. Pokud
byste vy nebo vaši hosté chtěli steak ještě dopéct, nebojte se ho i po
z Irska, bal. cca 300 g. rozří�znutí� na chvilku vrátit na gril a dodělat podle chuti.
STRIPloIn
Tato část hovězí�ho masa je libovější� s charakteristickým tukovým
krytí�m na vrchní� části. Tuk každému masu dodává chuť, proto ho
před grilování�m rozhodně neodřezávejte. Ořezání� tuku pří�padně
nechte až po opečení�. Steak z ní�zkého roštěnce musí� mí�t alespoň
300 g (3–5 cm), takže zapomeňte na tenký plátek a nakrájejte maso
na pořádné steaky. Ty pak umí�stěte nejprve tukovou částí� na rošt.
Takto nechte maso na grilu 2–3 minuty asi na 200 °C. Pak můžete
teplotu stáhnout zhruba na 180 °C a opékejte z každé strany tolik
minut, kolik centimetrů steak má. Po dopečení� maso sundejte z gri- TIP! Vyzkoušejte Náš Striploin
z Brazílie, bal. cca 300 g.
lu, nechte 3–4 minuty odpočinout a nakrájejte na plátky.
TEndERloIn
Hovězí� sví�čková je vedle ní�zkého roštěnce jedno ze dvou částí� ho-
vězí�ho masa, které není� nutné stařit a lze ho zpracovávat už 2–3 dny
po porážce. Sví�čková je libová, obsahuje minimum tuku a vzhledem
k tomu, že jde o jedno z nejkvalitnější�ch mas, patří� u nás mezi nej-
oblí�benější� k pří�pravě steaků, ale využí�vá se napří�klad i na tatarák
nebo carpaccio. Sví�čkovou nakrájejte na větší�, alespoň sedm cen-
timetrů velké kousky. Protože jde o sušší� maso, před grilování�m
kousky potřete přepuštěným máslem, dejte na gril a opečte z obou
stran podle výšky masa. Po ogrilování� nechte odpočinout a nakrájej-
te kvalitní�m, ostrým nožem. Pokud máte rádi méně propečené, až
TIP! Vyzkoušejte Naši svíčkovou krvavější� steaky, právě sví�čková je dí�ky své kvalitě vhodným typem
z Irska, bal. cca 300 g. masa. Stejně jako u ostatní�ch steaků osolte a opepřete až po tepelné
úpravě.
11
11