Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19

1.                         2.                         3.                         4.













         5.                         6.                         7.                         8.














         9.                        10.                                 11.



                                                                   Rump steak (květová špička)

                                                                   Květová špička je řez ze zadního hovězího masa, které je libové, bez
                                                                   šlach nebo blán (1), takže je velmi oblíbené u žen nebo dětí.
                                                                   Odpočinutý ořech masa rozřízněte napůl (2, 3) a z půlky pak na-
                                                                   krájejte vyšší steaky (4). Protože květová špička je libovější, tedy
                                                                   i sušší část masa, potřete steaky ještě před grilováním přepuštěným
                                                                   máslem nebo olivovým olejem (5).
                                                                   Čím je maso libovější, tím nižší teplota grilu by měla být, proto
                                                                   steaky položte na gril rozpálený asi na 180 °C a opečte z obou stran
                                                                   podle jejich výšky (6, 7, 8).
                                                                   Po ogrilování nechte steak odpočinout a až poté nakrájejte ostrým
                                                                   nožem zešikma na plátky (9, 10). Ty pak pokapejte přepuštěným
                                                                   máslem (11), osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
                                                                   Někdo má rád maso méně propečené, někdo propečenější. Pokud
                                                                   byste vy nebo vaši hosté chtěli steak ještě dopéct, nebojte se ho i po
                                                                   rozříznutí na chvilku vrátit na gril a dodělat podle chuti.




                                                                   Koření Collítali – čtyřbarevný pepř

                                                                   Středně vysoký hranatý mlýnek se čtyřbarevným pepřem s kvalitním nas-
                                                                   tavitelným keramickým mlecím mechanismem. Čtyři barvy pepře, jed-
                                                                   na rostlina. Jak je to možné? Toto čtyřbarevné chuťové potěšení spočívá
                                                                   v  různé zralosti i  různém  tradičním  způsobu  uchování.  Černý  se  sbírá
                                                                   těsně před zralostí a následně se suší. Bílý je sbíraný později a zbavený
                                                                   slupky. U zeleného nás správně napadne, že by mohl být sbíraný již
                                                                   jako nezralý, ale ve skutečnosti svoji barvu získává především ve slaném
                                                                   a kyselém nálevu. Červená barva vzniká kupodivu úplně stejně, jen je tak
                                                                   upraven pepř již plně dozrálý.



                                                                                                                19
                                                                                              MAGAZÍN 3/2021
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24