Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8

Salát s polníčkem
                                                                             a sýrem burrata

                                                                             1 burrata
                                                                             10 cherry rajčátek
                                                                             hrst čerstvého polníčku
                                                                             klíčky ředkviček nebo jiné mladé výhonky
                                                                             olivový olej
                                                                             pepř a sůl
                                              salát                          Burratu vyjměte z lednice a nechte ji odležet,
                                              s burratou                     aby zí�skala pokojovou teplotu. Mezití�m nakrá-
                                                                             jejte  rajčátka  na  půlky,  propláchněte  polí�ček
                                                                             a smí�chejte. Přidejte mladé výhonky, zakápněte
                                                                             olejem, osolte, opepřete a promí�chejte. Burra-
                                                                             tu položte do salátového lůžka a podávejte nej-
                                                                             lépe se suchým bí�lým ví�nem.





       Pinsa se sušenou šunkou

       Na těsto:            Na obložení:
       400 g hladké mouky   rajčatové sugo
       100 g rýžové mouky   100 g sušené šunky prosciutto
       375 ml vody          1 mozzarella
       3 g sušeného droždí   cherry rajčata
       15 ml olivového oleje   lístky čerstvé bazalky
       sůl

       Smí�chejte  oba  druhy  mouky  a  droždí�  a  postupně  přidávejte
       vodu. Nakonec přilijte olivový olej a přisypte sůl, vše promí�chej-
       te a nechte půl hodiny odležet. Poté těsto znovu promí�chejte
       a  opět  nechte  30  minut  odpočí�vat.  Nakonec  těsto  zakryjte
       a dejte do lednice do druhého dne. Po vyndání� z lednice nechte
       těsto chví�li odležet. Rozdělte ho na dva dí�ly a z každého vy-
       tvořte oválný tvar. Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto pomažte                        se sušenou
                                                                                             šunkou
       trochou olivového oleje a vložte do trouby zhruba na 15 minut,
       dokud  nebude  zlatavé.  Poté jej  pomažte  sugem,  natrhejte  na
       něj šunku a mozzarellu a položte pár přepůlených cherry rajčat
       a lí�stků bazalky.


                                                                 Italské grassini se šunkou

                                                                 400 g hladké mouky
                                                                 200 ml vlažné vody
                                                                 20 g čerstvého droždí
                                                                 lžička cukru
                                                                 30 ml olivového oleje
                                                                 2 stroužky česneku
                                                                 čerstvý rozmarýn
                                                                 sůl
                                                                 sušená šunka


                                                                 Droždí�  rozdrobte  do  vody  se  lžičkou  cukru  a  lží�cí�  mouky.
                                                                 Promí�chejte a nechte vzejí�t kvásek. V misce smí�chejte mou-
                                                                 ku,  sůl,  olivový  olej,  nadrobno  nasekané  lí�stky  rozmarýnu,
                                                                 prolisovaný česnek a přidejte kvásek. Rukama vypracujte těs-
                 grassini                                        to a nechte ho vykynout. Poté z něj vyválejte placku, kterou
                 se šunkou                                       nakrájejte na úzké plátky. Z nich pak dotvarujte tyčinky, které
                                                                 dejte na plech vyložený pečicí�m papí�rem a vložte do trouby
                                                                 předehřáté na 200 °C. Teplotu pak stáhněte na 180 °C a tyčinky
                                                                 pečte, dokud nezezlátnou. Po dopečení� obalte každou tyčinku
                                                                 v sušené šunce.
       8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13