Page 5 - JIP katalog maso 2023
P. 5

VEPŘ O VÉ  MASO                                           TELECÍ  MASO
        Za  největší  klady  se  považuje  z  výživového  hlediska  vysoký  obsah   Maso  z  mláďat  hovězího  skotu  do  stáří  osmi  měsíců.  Je  lépe
        bílkovin (15,5 %), vitamínu B, který je důležitý pro látkovou výměnu a řízení   stravitelné  než  maso  hovězí,  neboť  téměř  neobsahuje  tuk
        činnosti  nervů  a  svalů  a  nezanedbatelný  je  i  obsah  zinku  a  železa.   (3 %),  má  měkčí  vazivovou  tkáň  a  vyšší  podíl  vody  (o  3 %)
        Jeho  barvu  ovlivňuje  stáří  zvířat  (mladé  kusy  -  jemně  růžová,  starší   a je doporučováno jako maso dietní. Je to maso z mláďat hovězího
        kusy -  tmavočervená).                                  skotu do stáří čtyř měsíců.
                                                                Dělení:
        Dělení:                                                 telecí maso z krmných telat - starých 3-10 týdnů, která byla krmena mlékem
        maso  selat  -  pochází  z  kusů  s  jatečným  stářím  3-6  týdnů,     a krmivem na základě odstředěného mléka. Maso je světle  růžové barvy,
        o hmotnosti 12-20 kg.                                   jemně vláknité, lehce stravitelné-dietní, chuťově méně výrazné.
        maso vepřů, prasnic - převážně pochází z mladých zvířat, která po šesti   telecí maso z telat starších jak 3 měsíce - v té době již telata dostávají
        až sedmi měsících vykrmování při hmotnosti 90-120 kg, dávají nejlepší   jadrné krmivo a zelenou píci, proto je jejich maso vodnatější, sušší, tužší
        maso (záleží ovšem na složení krmné dávky a také genetice, tedy jaké   a má výraznější barvu.
        plemeno či kříženec je vykrmován).
                                                                                JEHNĚČÍ  MASO

                                                                Maso  má  vysokou  biologickou  hodnotu.  Mezi  kvalitativně
                        HO VĚZÍ  MASO                           nejhodnotnější patří maso jehněčí. Je relativně libové, obsahuje cenné
                                                                vitamíny  skupiny  B,  minerální  látky  (draslík,  sodík,  železo)  a  bílkoviny.
        Maso patří biologicky k nejhodnotnějším. Obsahuje 19 % bílkovin, 5-6 %   Chuť  skopového  masa  ovlivňuje  prostředí  chovu  zvířete,  výživa
        extraktivních látek, průměrně 5-8 % tuku a 70 % vody. Hovězí maso se třídí   a druh plemene. Pokud bylo jehně drženo na volné pastvě a má tři až
        podle pohlaví a stáří dobytka.                          dvanáct měsíců, je jeho maso velmi libové a hezky růžové. S přibývajícím
                                                                věkem pak barva masa tmavne. Prodává se maso beranů, ovcí, jehňat.
        Dělení:                                                 Podle věku zvířete je skopové maso cihlově červené až tmavočervené,
        mladé  hovězí  maso  –  pochází  z  nedospělých  kusů  s  jatečnou   jemně vláknité. U starších zvířat je maso méně kvalitní (tuhé, tučné).
        hmotností  pod  250  kg.  Maso  má  skvělou  kvalitu,  je  jemně  vláknité     Dělení:
        a  velmi  měkké.  Barevně  a  chuťově  tvoří  mezistupeň  mezi  telecím     maso z mléčných jehňat – byla poražena v období 3-6 měsíce života,
        a  hovězím  mase.  Podíl  na  trhu  představuje  necelé  jedno  procento     hmotnost do 15 kg. Jejich maso je obzvlášť křehké, s malým množstvím
        a kupuje se většinou přímo od chovatelů.                bíleho tuku (loje), má lososovou barvu.
        maso z mladých býčků – toto maso získalo značný podíl na trhu. Pochází   maso z krmných jehňat – ze zvířat, jež v době porážky nebyla starší 12
        z nevykastrovaných mladých býků, kteří jsou chováni na výkrm. Jateční věk   měsíců. Maso je křehké, cihlově červené barvy, tuk (lůj) nažloutlý až bílý
        se pohybuje mezi 16 a 22 měsíci. Maso je relativně hrubě vláknité při   maso z krmných beranů a ovcí – z vykastrovaných samčích a samičích
        nízkém obsahu tuku                                      kusů, které se porážejí až ve druhém roce stáří. Maso má tmavou barvu
        maso z jalovic – pochází z kusů s jatečním stářím od 20 do 30 měsíců.   a je prostoupené žlutým tukem (lojem).
        Má podobné vlastnosti jako volské maso.                 maso skopové – z vykastrovaných samčích kusů, starších dvou let. Maso
        volské maso – pochází z vykastrovaných býků a ve srovnání s masem   je hrubě vláknité, žlutě žilkované tukem (lojem) a většinou mírně páchne
        mladých býčků je podstatně tučnější. Maso je kvůli silnému mramorování   po rybím tuku.
        tukem  jemně  vláknité  a  díky  tomu  je  po  přípravě  měkčí  a  chutnější.
        Vzhledem  k  tomu,  že  poptávka  po  tomto  druhu  masa  stále  stoupá,   KRÁLIČÍ  MASO
        dováží se ho velké množství většinou z Irska, Francie a Argentiny.
        kravské maso – ze starších zvířat je vhodné k okamžité konzumaci jen   Maso  je  chudé  na  tuk  (asi  5 %),  velmi  jemné  a  křehké.  Má  téměř
        podmíněně. Většinou se dále zpracovává (masné výrobky).  neutrální  chuť  a  doporučuje  se  při  dietách.  Svým  obsahem  živin
                                                                a energetickou hodnotou se vyrovná kuřecímu a telecímu masu.

                                                                                    ZVĚŘINA
                       DRŮBEŽÍ  MASO
                                                                Je velká a drobná zvěř, žijící ve volné přírodě. V porovnání s masem
                                                                jatečných  zvířat  obsahuje  zvěřina  větší  množství  bílkovin  (20 %),
        Drůbežím  masem  se  označují  všechny  druhy  domácích  ptáků,   pouze  1-3 %  tuku,  větší  podíl  vody  (70 %).  Je  bohatší  na  minerální
        tedy  kurovití,  ale  i  krocan,  perlička,  kachna,  husa.  Maso  drůbeže
        označované jako maso bílé, dietní, má v porovnání s masem jatečných   látky  (železo,  fosfor,  draslík,  ...)  a  vitamíny  skupiny  B.  Vzhledem
        zvířat  ve  svalovině  méně  vaziva  a  proto  je  jemně  vláknité,  křehké     k nízkému obsahu tuku je zvěřina lehce stravitelná. Má tmavě červenou
        a lehce stravitelné. Je bohaté na živočišné bílkoviny.   barvu, charakteristickou (nasládlou) chuť a vůni. Pro lepší stravitelnost
                                                                a kuchyňskou úpravu je nezbytně nutné zrání (odložení) zvěřiny.
                                                                Dělení:
        Obsahuje málo tuku (5 % váhy), zvlášť kuřata a krůty mají nižší energetickou   zvěř srstnatá vysoká– spárkatá - srnec, jelen, daněk, muflon
        hodnotu. Výjimku tvoří maso hus a kachen s vysokým podílem tuku. Má
        i příznivý obsah minerálních látek, zejména železa, fosforu, zinku, sodíku,   zvěř srstnatá vysoká – černá zvěř - divoký kanec, bachyně, sele
        draslíku  a  vitamínů  skupiny  B.  Z  drůbků  jsou  výživově  nejhodnotnější   zvěř srstnatá nízká – divoký králík, zajíc polní
        drůbeží játra, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu B12, který je nezbytný pro   zvěř pernatá – lesní, polní, vodní. Do této skupiny zařazujeme bažanty,
        zdravou pokožku a odolnost organismu proti infekcím.    koroptve, divoké husy a kachny, sluky, tetřevi, křepelky, divocí holubi.




                                                                                         KATALOG MASA             3
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10