Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9

Vaječná omeleta
                                                                          se žampiony


                                                                          150 g menších žampionů, 4 vejce, 1 menší cibule,
                                                                          2 lžíce másla, lžíce vody, čerstvě mletý pepř, sůl

                                                                          Cibuli  nasekejte  najemno,  žampiony  nakrájejte  na
                                                                          menší�  kousky.  Na  pánvi  nechte  rozehřát  lží�ci  más-
                                                                          la, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Poté přidej-
                                                                          te  žampiony,  orestujte  je  a  ochuťte  solí�  a  pepřem.
                                                                          Houby stáhněte z plotny. Vají�čka rozklepněte do mis-
                                                                          ky, přidejte k nim sůl, pepř, lží�ci vody a vidličkou je
                                                                          rozšlehejte.  Na  pánvi  rozehřejte  lží�ci  másla  a  vlijte
                                                                          rozšlehaná vejce. Jakmile začnou vají�čka houstnout,
                 omeleta                                                  pomalu je promí�chávejte stěrkou, ale stále tak, aby
                 se žampiony                                              vají�čka pokrývala celou plochu pánve.
                                                                          Omeletu  nechte  chví�li  smažit,  poté  na  ni  dejte  při-
                                                                          pravené houby a od okraje začněte odlepovat. Omele-
                                                                          tu přeložte napůl a opatrně vyklopte na talí�ř.






        Houbové měšce

        200 g hladké mouky, 400 ml mléka, 2 vejce, špetka
        soli, olej na smažení
        Náplň: 200 g hub dle chuti, 1 cibule, 1 vejce, lžíce
        másla, čerstvě mletý pepř, sůl, pažitka na zabalení

        Prosátou  mouku,  sůl,  vají�čka  a  mléko  rozšlehejte  do
        hladkého palačinkového těsta. Na pánvi rozehřejte olej
        a palačinky na něm z obou stran dozlatova usmažte.
        Houby nakrájejte na menší� kousky. Cibuli nasekejte na-                                    houbové
        jemno a nechte ji zpěnit na rozehřátém másle. Přidejte                                     měšce
        pokrájené houby a orestujte. Nakonec do hub rozklep-
        něte  vají�čko  a  ještě  lehce  osmažte.  Směs  pak  osolte
        a opepřete. Houbovou směsí� naplňte palačinky, zabalte
         je do balí�čků (měšců) a zavažte sní�tkou pažitky.







                                                                           Slzovkové rizoto s houbami

                                                                           150 g slzovky, 30 g kulatozrnné rýže, 2 šalotky,
                                              rizoto                       250 g hub, 1 l zeleninového vývaru,
                                                                           150 g strouhaného parmezánu, 2 lžíce másla,
                                              s houbami                    olivový olej, sůl a pepř


                                                                           Slzovku namočte na několik hodin do vody. Tu pak
                                                                           sceďte a slzovku vařte v čerstvé vodě zhruba půl hodi-
                                                                           ny do poloměkka. Rýži uvařte dle návodu na skus.
                                                                           �
                                                                           Salotku nasekejte najemno a orestujte na olivovém
                                                                           oleji. Houby pokrájejte na menší� kousky, přidejte je
                                                                           k  šalotce  a  lehce  orestujte.  Poté  přidejte  i  rýži
                                                                           a opět zarestujte. Do hrnce přidejte slzovku a pos-
                                                                           tupně vlévejte vývar. Vše na mí�rném plamenu vařte
                                                                           a  průběžně  mí�chejte,  dokud  se  tekutina  nevsákne
                                                                           a  slzovka  i  rýže  nebudou  měkké.  Rizoto  sundejte
                                                                           z plotny a vmí�chejte do něj parmezán a máslo, vše
                                                                           promí�chejte. Dle potřeby dochuťte solí� a pepřem.


                                                                                                                 9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14