Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16

Salát
                                                                               se zeleným chřestem
                                                                                     a jahodami


                                                                                   100 g zeleného chřestu
                                                                                        100 g jahod
                                                                                 100 g mixu listových salátů
                                                                                     100 g cottage sýru
                                                                                     4 plátky prosciutta
                                                                                    lžíce olivového oleje
                                                                                      lžička balzamika
                                                                                    lžíce limetkové šťávy
                                                                                 hrst slunečnicových semínek
                                                                                        sůl a pepř

                                                                             Chřestu odlomte spodní� dřevnatou část –
                                                                             zhruba jednu čtvrtinu. Spodek oloupejte,
                                                                            vršek nechte neoloupaný. Takto připravený
                                                                           chřest povařte v osolené vroucí� vodě zhruba
                                                                             dvě minuty a poté chřest vložte do ledové
                                                                                vody. Jahody nakrájejte na plátky.
           salát se                                                         Do misky naaranžujte mix salátů, na menší�
           zeleným chřestem                                                 kousky nakrájený chřest, plátky prosciutta
           a jahodami                                                        a jahody. Přidejte cottage a vše zakápněte
                                                                            olivovým olejem, balzamikem, limetkovou
                                                                                  šťávou a osolte a opepřete.












       Croissant s chřestem
       a volským okem

       2 máslové croissanty
       6 výhonků zeleného chřestu
       1 zralé avokádo
       2 vejce
       4 plátky prosciutta
       6 jahod
       lžíce másla
       sůl a pepř


       Chřestu odlomte dřevnatou spodní� část,
       od špiček dolů oloupejte a výhonky dej-
       te  na  3–5  minut  vařit  (špičky  nechte
       nad hladinou). Až bude chřest povařený,
       vložte jej do mí�sy s ledovou vodou. Poté
       jej nakrájejte, osolte a opepřete. Na pán-
       vi na rozehřáté lží�ci másla usmažte dvě
       volská oka. Opět lehce osolte a opepřete.                              croissant s chřestem
                                                                              a volským okem
       Croissanty  rozří�zněte,  na  spodní�  část
       rozetřete avokádo, rozložte chřest, pros-
       ciutto, volské oko a plátky jahod. Lehce
       přiklopte vrchní�m dí�lem croissantu.







       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21