Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
Salát
se zeleným chřestem
a jahodami
100 g zeleného chřestu
100 g jahod
100 g mixu listových salátů
100 g cottage sýru
4 plátky prosciutta
lžíce olivového oleje
lžička balzamika
lžíce limetkové šťávy
hrst slunečnicových semínek
sůl a pepř
Chřestu odlomte spodní� dřevnatou část –
zhruba jednu čtvrtinu. Spodek oloupejte,
vršek nechte neoloupaný. Takto připravený
chřest povařte v osolené vroucí� vodě zhruba
dvě minuty a poté chřest vložte do ledové
vody. Jahody nakrájejte na plátky.
salát se Do misky naaranžujte mix salátů, na menší�
zeleným chřestem kousky nakrájený chřest, plátky prosciutta
a jahodami a jahody. Přidejte cottage a vše zakápněte
olivovým olejem, balzamikem, limetkovou
šťávou a osolte a opepřete.
Croissant s chřestem
a volským okem
2 máslové croissanty
6 výhonků zeleného chřestu
1 zralé avokádo
2 vejce
4 plátky prosciutta
6 jahod
lžíce másla
sůl a pepř
Chřestu odlomte dřevnatou spodní� část,
od špiček dolů oloupejte a výhonky dej-
te na 3–5 minut vařit (špičky nechte
nad hladinou). Až bude chřest povařený,
vložte jej do mí�sy s ledovou vodou. Poté
jej nakrájejte, osolte a opepřete. Na pán-
vi na rozehřáté lží�ci másla usmažte dvě
volská oka. Opět lehce osolte a opepřete. croissant s chřestem
a volským okem
Croissanty rozří�zněte, na spodní� část
rozetřete avokádo, rozložte chřest, pros-
ciutto, volské oko a plátky jahod. Lehce
přiklopte vrchní�m dí�lem croissantu.
16