Page 15 - JIP katalog ryby 2023
P. 15

1.                         2.                         3.                         4.














         5.                         6.                         7.                         8.















         9.                        10.                        11.                        12.







                                                                    Příprava lososa na sushi

                                                                    Už při výběru lososa dbejte na to, abyste kupovali opravdu čerst-
                                                                    vou rybu. Losos by měl být lesklý, nikoli matný, pozor dávejte i na
                                                                    jeho barvu a nezapomeňte si k rybě také přivonět.
        13.                        14.
                                                                    Pokud jste zakoupili celý filet, nejprve je potřeba jej stáhnout
                                                                    z kůže. Na užším konci filet nakrojte (1), kůži si přidržte a jed-
                                                                    noduše hřbetem ruky oddělte maso od kůže (2, 3).

                                                                    Zkontrolujte, zda v mase nejsou kostičky, a případně je vytáhněte.
                                                                    Chrupavkovitou část, odkud se vytahují kostičky, seřízněte (4).
                                                                    Lososa pak nakrájejte na délku řasy, ze které budete sushi tvořit
                                                                    (5), a rozřízněte napůl (6, 7). Z masa seřízněte část s podkožním
                                                                    tukem, aby bylo maso krásně čisté (8, 9, 10, 11). *

                                                                    Takto připravené maso můžete začít krájet na jednotlivé dru-
        15.                        16.                              hy sushi. Na maki použijte břišní část masa a nakrájejte jej na
                                                                    hranolky (12, 13, 14). Na nigiri se používá hřbetní část masa,
                                                                    která je vizuálně zajímavější. Kvalitním ostrým nožem lehce
                                                                    zešikma nakrájejte  maso na plátky (15). S takto připraveným
                                                                    lososem (16) už bude výroba sushi hračka.
            * Rada šéfkuchaře
            Odkrojené kousky lososa nemusíte vyhazovat, ale můžeme   Po celou dobu přípravy nezapomínejte na to, že je potřeba
            je nahrubo nasekat, přidat wasabi, sójovou omáčku Kik-  důsledně dodržovat hygienu a pracovní prostor, nástroje i ruce
            koman, japonskou majonézu a směsí naplnit rolku.        udržovat čisté.




                                                                                                                  15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20