Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8

JIP BOURÁRNA




                                                              Vlastní výrobek versus cizí?
                                                              Přirozeně vždycky vyhraje ten vlastní – víte totiž, jak
                                                              vznikl, co obsahuje a můžete se zaručit za jeho kvalitu.
                                                              Proto nás těší, že se můžeme pochlubit naší první cen-
                                                              trální  bourárnou masa společnosti JIP,  která  vznikla
                                                              v Pardubicích.

                                                              Celý proces od samotného bourání masa, přes zpracování, kuchyňskou
                                                              úpravu až po finální zabalení nyní probíhá přímo u nás v bourárně.
                                                              A my tak můžeme zákazníkům všech JIP prodejen napříč republi-
                                                              kou nabídnout v jednom ‚balíčku' kvalitu a čerstvost garantovanou
                                                              naší vlastní výrobou.





       Cesta k opravdu kvalitnímu masnému výrobku možná není tou nej-
       jednodušší, ale stojí za to.  V  nové  pardubické  bourárně  společnos-
       ti JIP začíná cesta masa na příjmu. „Maso k nám na příjem přijede od
       dodavatele jatečně opracované, to znamená vepřové maso v půlkách
       a hovězí maso ve čtvrtích,“ popisuje začátek zpracování masa vedoucí
       výroby bourárny Josef Macák. „Přes váhu se pak vepřové půlky a hovězí
       čtvrtě přesunou na visuté dráze do chladicí místnosti,“ pokračuje Josef
       Macák s tím, že po celou dobu manipulace s masem se dbá na zachování
       teplotního řetězce, který zaručí zdravotní nezávadnost: „Celý prostor
       bourárny je chlazený a teplota zde nepřesáhne 10 °C, v místnostech, kde
       je maso uloženo, smí být maximálně 3 °C.“

       Maso z bourárny najdete ve všech prodejnách JIP

       Z chladírny pak hovězí i vepřové putuje do samotné bourárny, kde jej
       řezníci opracují a porcují. Pro každou část provozu společnost JIP vy-
       brala takový postup, který po spojení všech jednotlivých dílků celého
       procesu zaručí ten nejlepší výsledek pro zákazníka. Například všech-
       ny plátky masa bez kosti nejsou krájeny a vkládány do vaniček strojově,
       ale ručně. „Přestože ruční krájení a vkládání plátků je samozřejmě ča-
       sově náročnější, jedině díky němu zaručíme, že všechny plátky budou
       dobře a poctivě ukrojené. Zároveň je to pro nás další forma kontroly
       kvality,“ vysvětluje Josef Macák.

       Část masa se po opracování balí do vakua nebo do vaniček s ochrannou
       atmosférou, další část pak míří ke zpracování do výroby polotovarů. Tam
       s  pomocí  nejnovějších  technologií  vznikají  desítky  různých  masných
       produktů. Jde například o uzené výrobky (uzené ve vlastní udírně na
       čistých bukových štěpech), marinovaná nebo mletá masa, sekaná, ale
       třeba i plněné papriky, špízy, škvarky a mnoho dalšího. „Jednotlivé re-
       ceptury jsou vlastní a samozřejmě tajné,“ říká s úsměvem vedoucí výroby
       a pokračuje: „Vše postupně ladíme a zlepšujeme, nyní máme například
       novou technologii pro mletí masa, která odstraní všechny šlachy a křup-
       ky, takže v našich klobásách nic takového nenajdete.“
       Poslední ‚zastávkou' masa v nové bourárně je expedice. Tou měsíčně
       projde na 100 tun masa, tedy 5–6 tun denně a výrobky se odtud rozvážejí
       do všech JIP prodejen.



            Maso, které v bourárně zpracováváme, přijímáme
         výhradně od prověřených dodavatelů. Vepřové pochází ze
          zemí Evropské unie, nyní primárně z Belgie, hovězí pak
          pouze z České republiky. V případě hovězího nabízíme
           jen maso z býka, které je chutnější, křehčí a mnohem
                    snáz se kuchyňsky zpracovává.


       8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13