Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16

KOLÁČ s RYBÍZEM

       600 g polohrubé mouky
       250 g krupicového cukru
       balíček vanilkového cukru
       250 g změklého másla
       balíček prášku do pečiva
       1 vejce

       Náplň:
       balíček vanilkového pudinku
       500 ml mléka, lžíce cukru, 500 g rybízu


       Prosátou mouku, cukry, prášek do pečiva,
       vejce a máslo smí�chejte a rukama zpracuj-
       te v drobivé těsto. To rukama namačkejte
       do  vymazané  a  vysypané  formy.  Pudink                       koláč
       uvařte  dle  návodu  a  nechte  zchladnout,                     s rybízem
       poté ho rozetřete na těsto. Navrch nasypte
       rybí�z a koláč dejte péct do trouby přede-
       hřáté na 160 °C asi na 50 minut.





                                                                           cRuMBLE s VIŠNěMI
                                                                           300 g višní
                                                                           200 g ovesných vloček
                                                                           100 ml medu
                                                                           70 g másla
                                                                           30 g třtinového cukru
                                                                           lžíce kůry z citronu
                                                                           lžíce šťávy z citronu
                                         crumble                           V  misce  smí�chejte  vypeckované  višně,  citrono-
                                         s višněmi                         vou šťávu a kůru a med. V jiné misce promí�chejte
                                                                           ovesné vločky, cukr a máslo. Do zapékací� misky
                                                                           nebo  pekáčku  rozložte  nejprve  višně  a  na  ně
                                                                           rovnoměrně  ovesné  vločky.  Vložte  do  trouby
                                                                           rozehřáté na 180 °C na asi třičtvrtě hodiny. Crum-
                                                                           ble podávejte teplý se zmrzlinou nebo jogurtem.






       BORŮVKOVÝ KOLÁČ

       200 g polohrubé mouky, 60 g krupicového cukru,
       120 g másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce,
       15 ml mléka
       Náplň: 750 g plnotučného tvarohu, 3 vejce,
       200 g krupicového cukru, 500 g borůvek           borůvkový
                                                        koláč
       Prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr, máslo,
       vejce a mléko smí�chejte a vypracujte do hladkého
       těsta, které nechte odpočinout v lednici. Ž těsta pak
       vyválejte placku, kterou vložte do připravené dorto-
       vé  formy  až  po  okraje.  Připravte  si  tvarohovou
       náplň.  Bí�lky  a  žloutky  oddělte,  z  bí�lků  vyšlehejte
       sní�h. Tvaroh, žloutky a cukr rozmí�chejte a poté opa-
       trně  vmí�chejte  sní�h.  Tvarohovou  náplň  natřete  na
       těsto a na ni navrstvěte borůvky. Koláč pečte v pře-
       dehřáté troubě na 180 °C asi třičtvrtě hodiny.



       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21