Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8
Jablečné kroužky
balíček listového těsta
2 větší jablka
1 vejce
mletá skořice
skořicový cukr jablečné
moučkový cukr kroužky
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrá-
jejte na silnější� plátky. Listové těsto roz-
válejte a nakrájejte na zhruba centimetr
silné proužky. Plátky jablek lehce poprašte
skořicí� a každý z nich oviňte proužkem
těsta. Kroužky pak potřete rozšlehaným
vají�čkem a pečte v troubě předehřáté na
170 °C asi 25 minut.
Po dopečení� je ještě teplé posypte mouč-
kovým a skořicovým cukrem.
Švestkové mini galette
Těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
2 lžíce vody
špetka soli
Náplň:
400 g švestek
mletá skořice
100 g třtinového cukru
plátky mandlí
1 vejce
Změklé máslo smí�chejte s prosátou moukou,
cukrem, žloutkem, špetkou soli a vodou.
Vše smí�chejte a vypracujte těsto, které nechte
�
v lednici odpočinout. Švestky opláchněte, vy-
peckujte a nakrájejte na měsí�čky nebo tenčí�
plátky. Připravené těsto rozválejte na plát
silný zhruba 2 mm. Z něj vykrojte kolečka
švestkové o průměru asi 15 cm. Doprostřed koleček
navrstvěte švestky, které posypte třtinovým
mini galette cukrem a plátky mandlí�. Okraje přehněte
přes náplň a potřete je rozšlehaným vejcem.
Mini galette pak přesuňte na plech vyložený
pečicí�m papí�rem a pečte na 180 °C 20–25
minut dozlatova.
8

