Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
Pečený losos
s bramborami
2 filety lososa
400 g brambor
sůl
čerstvě mletý pepř
chilli vločky
vločky sušené cibule
olivový olej
lžíce medu
lžíce hořčice
čerstvá bylinka dle chuti
Brambory nakrájejte na stejně velké kousky
a nechte je alespoň půl hodiny máčet ve
studené vodě, poté vodu slijte a brambory
osušte. Pokapejte je olejem, posolte, pří�padně
přidejte trochu chilli vloček a sušené cibule.
Brambory přeneste na plech tak, aby byly vy-
skládané vedle sebe, nikoli ve vrstvách. pečený losos
s bramborami
Troubu předehřejte na 220 °C a brambory
do ní� vložte, pečte asi deset minut. Mezití�m
si připravte lososa. Filety osolte a potřete je
olejem smí�chaným s medem a hořčicí�. Po de-
seti minutách pečení� brambor k nim přidejte
filety, teplotu snižte na 190 °C a pečte další�ch
zhruba 20 minut. Na talí�ři pak rybu i bram-
bory ozdobte chilli vločkami, vločkami cibule,
pří�padně čerstvou bylinkou dle chuti.
Pečený losos
s čerstvým salátem
2 filety z lososa
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka sušeného tymiánu
šťáva z 1 citronu
hlávka listového salátu
vanička cherry rajčat
pár malých žampionů
½ červené cibule
hrst zelených výhonků
Lososa osolte, opepřete, potřete olejem a po-
sypte sušeným tymiánem. Filety pak vložte
do trouby předem vyhřáté na 200 °C a pečte
zhruba 20 minut, dokud se maso nerozpadá
(mělo by však zůstat šťavnaté).
Zampiony krátce orestujte na pánvi, můžete
�
přidat trochu oleje. Šalát opláchněte a natrhej-
te na malé kousky, přidejte cherry rajčata, na
plátky nakrájenou červenou cibuli a žampi-
ony. Vše pokapejte olivovým olejem a šťávou
z poloviny citronu, osolte, opepřete a nandej-
pečený losos te na talí�ř. Po dopečení� filetů je také pokapej-
s čerstvým salátem te citronovou šťávou a naserví�rujte k salátu.
Ozdobte zelenými výhonky.
31

