Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31

Pečený losos
            s bramborami

            2 filety lososa
            400 g brambor
            sůl
            čerstvě mletý pepř
            chilli vločky
            vločky sušené cibule
            olivový olej
            lžíce medu
            lžíce hořčice
            čerstvá bylinka dle chuti


            Brambory nakrájejte na stejně velké kousky
            a  nechte  je  alespoň  půl  hodiny  máčet  ve
            studené  vodě,  poté  vodu  slijte  a  brambory
            osušte. Pokapejte je olejem, posolte, pří�padně
            přidejte trochu chilli vloček a sušené cibule.
            Brambory přeneste na plech tak, aby byly vy-
            skládané vedle sebe, nikoli ve vrstvách.                                      pečený losos
                                                                                          s bramborami
            Troubu  předehřejte  na  220  °C  a  brambory
            do ní� vložte, pečte asi deset minut. Mezití�m
            si připravte lososa. Filety osolte a potřete je
            olejem smí�chaným s medem a hořčicí�. Po de-
            seti minutách pečení� brambor k nim přidejte
            filety, teplotu snižte na 190 °C a pečte další�ch
            zhruba 20 minut. Na talí�ři pak rybu i bram-
            bory ozdobte chilli vločkami, vločkami cibule,
            pří�padně čerstvou bylinkou dle chuti.





                                                                                Pečený losos
                                                                                s čerstvým salátem


                                                                                2 filety z lososa
                                                                                olivový olej
                                                                                sůl
                                                                                čerstvě mletý pepř
                                                                                špetka sušeného tymiánu
                                                                                šťáva z 1 citronu
                                                                                hlávka listového salátu
                                                                                vanička cherry rajčat
                                                                                pár malých žampionů
                                                                                ½ červené cibule
                                                                                hrst zelených výhonků

                                                                                Lososa osolte, opepřete, potřete olejem a po-
                                                                                sypte  sušeným  tymiánem.  Filety  pak  vložte
                                                                                do trouby předem vyhřáté na 200 °C a pečte
                                                                                zhruba 20 minut, dokud se maso nerozpadá
                                                                                (mělo by však zůstat šťavnaté).
                                                                                Zampiony krátce orestujte na pánvi, můžete
                                                                                 �
                                                                                přidat trochu oleje. Šalát opláchněte a natrhej-
                                                                                te na malé kousky, přidejte cherry rajčata, na
                                                                                plátky  nakrájenou  červenou  cibuli  a  žampi-
                                                                                ony. Vše pokapejte olivovým olejem a šťávou
                                                                                z poloviny citronu, osolte, opepřete a nandej-
                                  pečený losos                                  te na talí�ř. Po dopečení� filetů je také pokapej-
                                  s čerstvým salátem                            te citronovou šťávou a naserví�rujte k salátu.
                                                                                Ozdobte zelenými výhonky.



                                                                                                                31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36