Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25
Pečené brambory
se slaninou a sýrem
6 velkých brambor
150 g strouhaného sýru
150 g anglické slaniny
2 stroužky česneku
jarní cibulka
pepř a sůl
olej
Brambory omyjte, důkladně očistěte a vařte ve vroucí� vodě
asi dvacet minut (do poloměkka). Šlaninu nakrájejte nadrob-
no, sýr nastrouhejte, česnek prolisujte a jarní� cibulku nasekej-
te najemno. Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory vyn-
dejte z vody a opatrně do nich vydlabejte dí�ru. Dužinu pak
smí�chejte s polovinou sýru, česnekem a cibulkou, osolte
pečené brambory a opepřete. Brambory potřete olejem, posypte slaninou
se slaninou a sýrem a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Na poslední�ch pár
minut posypte vršek zbytkem sýru.
Brambory
se zakysanou smetanou
1 kg nových brambor
200 ml zakysané smetany
100 ml olivového oleje
lžíce mleté papriky
lžička chilli omáčky
sůl
čerstvě nasekaná pažitka
Brambory důkladně umyjte, neloupejte, pouze naří�zněte na
vrchu, potřete olejem a zaprašte mletou paprikou. Vložte do
trouby předehřáté na 190 °C a pečte 30–45 minut dozlato-
va. Mezití�m promí�chejte zakysanou smetanu, chilli omáčku
a sůl. Do dopečení� brambory osolte a lžičkou do naří�znuté
části dejte zakysanou smetanu. Nakonec brambory ozdobte
brambory se nasekanou pažitkou.
zakysanou smetanou
Pečené brambory
s tuňákem a kukuřicí
4 velké brambory
lžíce olivového oleje
2 lžíce křenové omáčky
2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
4 jarní cibulky
300 g sterilované kukuřice
100 g strouhaného čedaru
1 červená paprika
lžíce citronové šťávy
sůl
čerstvý polníček
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory potřete olejem
a osolte, poté je přendejte na plech. Pečte asi hodinu a čtvrt
nebo dokud nebude slupka křupavá a dužina měkká. Mezití�m
smí�chejte tuňáka s jarní� cibulkou, kukuřicí�, čedarem, najemno
pečené brambory nakrájenou paprikou, koprem, křenovou omáčkou a citrono-
s tuňákem a kukuřicí vou šťávou. Po dopečení� brambory naří�zněte a vložte tuňá-
kovou směs. Podávejte obložené polní�čkem.
25

