Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25

Pečené brambory

                                                                    se slaninou a sýrem

                                                                    6 velkých brambor
                                                                    150 g strouhaného sýru
                                                                    150 g anglické slaniny
                                                                    2 stroužky česneku
                                                                    jarní cibulka
                                                                    pepř a sůl
                                                                    olej

                                                                    Brambory omyjte, důkladně očistěte a vařte ve vroucí� vodě
                                                                    asi dvacet minut (do poloměkka). Šlaninu nakrájejte nadrob-
                                                                    no, sýr nastrouhejte, česnek prolisujte a jarní� cibulku nasekej-
                                                                    te najemno. Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory vyn-
                                                                    dejte z vody a opatrně do nich vydlabejte dí�ru. Dužinu pak
                                                                    smí�chejte  s  polovinou  sýru,  česnekem  a  cibulkou,  osolte
        pečené brambory                                             a  opepřete.  Brambory  potřete  olejem,  posypte  slaninou
        se slaninou a sýrem                                         a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Na poslední�ch pár
                                                                    minut posypte vršek zbytkem sýru.



                                                                    Brambory
                                                                    se zakysanou smetanou

                                                                    1 kg nových brambor
                                                                    200 ml zakysané smetany
                                                                    100 ml olivového oleje
                                                                    lžíce mleté papriky
                                                                    lžička chilli omáčky
                                                                    sůl
                                                                    čerstvě nasekaná pažitka


                                                                    Brambory důkladně umyjte, neloupejte, pouze naří�zněte na
                                                                    vrchu, potřete olejem a zaprašte mletou paprikou. Vložte do
                                                                    trouby předehřáté na 190 °C a pečte 30–45 minut dozlato-
                                                                    va. Mezití�m promí�chejte zakysanou smetanu, chilli omáčku
                                                                    a sůl. Do dopečení� brambory osolte a lžičkou do naří�znuté
                                                                    části dejte zakysanou smetanu. Nakonec brambory ozdobte
        brambory se                                                 nasekanou pažitkou.
        zakysanou smetanou

                                                                    Pečené brambory
                                                                    s tuňákem a kukuřicí

                                                                    4 velké brambory
                                                                    lžíce olivového oleje
                                                                    2 lžíce křenové omáčky
                                                                    2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
                                                                    4 jarní cibulky
                                                                    300 g sterilované kukuřice
                                                                    100 g strouhaného čedaru
                                                                    1 červená paprika
                                                                    lžíce citronové šťávy
                                                                    sůl
                                                                    čerstvý polníček


                                                                    Troubu  předehřejte  na  180  °C.  Brambory  potřete  olejem
                                                                    a osolte, poté je přendejte na plech. Pečte asi hodinu a čtvrt
                                                                    nebo dokud nebude slupka křupavá a dužina měkká. Mezití�m
                                                                    smí�chejte tuňáka s jarní� cibulkou, kukuřicí�, čedarem, najemno
        pečené brambory                                             nakrájenou paprikou, koprem, křenovou omáčkou a citrono-
        s tuňákem a kukuřicí                                        vou šťávou. Po dopečení� brambory naří�zněte a vložte tuňá-
                                                                    kovou směs. Podávejte obložené polní�čkem.

                                                                                                                25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30