Page 24 - Magazín JIP Potraviny
P. 24
Irský bramborový koláč
1 balíček listového těsta, 4 větší brambory, ¼ hrnku másla, 400 g slaniny, 1 cibule, ½ hrnku zelené natě z cibulky,
¾ smetany ke šlehání, lžička soli, ½ lžičky pepře, hrst krájeného kopru, ½ hrnku strouhaného sýru, zakysaná smetana
Těsto rozválejte do placky a vložte do vymazané koláčové formy, okraje seří�zněte podél kraje. Brambory oloupejte a nakrájejte na
velmi tenké plátky, propláchněte a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180 °C. Na větší� pánev dejte máslo a slaninu, kterou opečte
dokřupava. Na pánev pak přidejte brambory, kopr a cibuli. Mí�chejte, dokud se brambory neobalí� ve výpeku ze slaniny. Celou směs
osolte a opepřete a nechte zhruba pět minut restovat. Na připravené těsto přesypte celou směs a na ni navrstvěte nasekanou zelenou
cibulku, strouhaný sýr a vše zalijte smetanou. Pečte zhruba 30–45 minut, dokud brambory nezezlátnou.
irský bramborový
koláč
24

