Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21
Dýňové minikoláčky
300 g hladké mouky, 25 g krupicového cukru, 230 g másla, 120 g podmáslí, třtinový cukr na posypání
Náplň: 240 g dýňového pyré, 100 g třtinového cukru, 1 vejce, 30 ml mléka, lžíce skořice, špetka mletého zázvoru, špetka soli,
špetka muškátového oříšku
Dále: 1 vejce na potření
V mí�se smí�chejte mouku, cukr a sůl. Přidejte změklé máslo a rukama vytvořte drobenku. Pak přilijte podmáslí� a zpracujte hladké těsto. To
nechte v lednici hodinu odležet. V jiné mí�se smí�chejte dýňové pyré, cukr a vají�čko. Poté do směsi zašlehejte mléko a koření�. Těsto rozdělte na
dvě části a vyválejte na zhruba 3 mm silné placky. Z obou placek vykrajujte vykrajovátkem malé dýně, polovinu z nich uprostřed několikrát
naří�zněte. Rozšlehaným vají�čkem potřete spodní� část dýně, poté na ni dejte lžičku připravené náplně a přiklopte naří�znutou dýní�. Okraje
přimáčkněte hrotem vidličky, aby se dí�ly spojily. Minikoláčky potřete rozšlehaným vejcem, posypte třtinovým cukrem a pečte v troubě přede-
hřáté na 190 °C 20–25 minut.
bagely
s dýňovým
semínkem
Bagely s dýňovým semínkem
250 g pšeničné chlebové mouky, lžíce cukru, lžíce soli, lžíce sušeného droždí, lžíce slunečnicového oleje,
165 ml teplé vody, dýňová semínka
Mouku smí�chejte se solí�. Poté vmí�chejte cukr, droždí�, olej a vodu a vypracujte hladké těsto, které nechte hodinu kynout. Těsto pak rozdělte
na šest stejných dí�lů a vytvořte z něj kuličky, které nechte další�ch dvacet minut kynout. Pak z nich vytvořte tvar bagelu – druhým koncem
vařečky vytvořte uprostřed dí�ru, kterou prsty roztáhněte. Troubu předehřejte na 200 °C. V hrnci přiveďte k varu vodu, bagely do ní� vhoďte
a nechte je z obou stran několik sekund „smažit“. Bagely pak umí�stěte na plech, posypte sezamovým semí�nkem a pečte 15–20 minut.
21

