Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20
dýňové
minikoláčky
Bramborové kabáče
500 g hladké mouky
80 ml oleje
1 vejce
lžička soli
350 ml mléka
½ kostky čerstvého droždí
½ lžičky cukru
3 ve slupce vařené brambory
125 g tuku na pečení
mletý pepř
mletá červená paprika
sezamová semínka
Den předem uvařte brambory ve slupce, oloupejte a na-
jemno nastrouhejte. Přimí�chejte do nich pepř, sůl a papriku
a nechte odpočí�vat. Do teplého mléka vmí�chejte kvasnice,
trochu cukru a mouky. Nechte vzejí�t kvásek, do kterého pak
přidejte prosátou mouku, vejce, olej a lžičku soli a vypracuj-
te hladké těsto, které nechte alespoň hodinu kynout.
Pak těsto vyválejte na zhruba 0,5 cm placku, na něj nas-
trouhejte ztuhlý tuk na pečení� a navrstvěte nastrouhané
brambory. Takto připravené těsto přehněte – 1/3 nahoře,
1/3 dole a stejně také zleva a zprava. Pak těsto rozválejte
na zhruba centimetrovou placku, kterou přikryjte a nechte
dvacet minut odpočí�vat. Škládání� a následný odpočinek
bramborové
zrealizujte ještě dvakrát. Nakonec z plátu vykrajujte nebo
vytvarujte kolečka/kuličky, které potřete rozšlehaným vej- kabáče
cem a posypte sezamovým semí�nkem. Vložte do trouby vy-
hřáté na 200 °C a pečte asi 15–20 minut.
20

