Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20

dýňové
                                   minikoláčky






























       Bramborové kabáče

       500 g hladké mouky
       80 ml oleje
       1 vejce
       lžička soli
       350 ml mléka
       ½ kostky čerstvého droždí
       ½ lžičky cukru
       3 ve slupce vařené brambory
       125 g tuku na pečení
       mletý pepř
       mletá červená paprika
       sezamová semínka

       Den  předem  uvařte  brambory  ve  slupce,  oloupejte  a  na-
       jemno nastrouhejte. Přimí�chejte do nich pepř, sůl a papriku
       a nechte odpočí�vat. Do teplého mléka vmí�chejte kvasnice,
       trochu cukru a mouky. Nechte vzejí�t kvásek, do kterého pak
       přidejte prosátou mouku, vejce, olej a lžičku soli a vypracuj-
       te hladké těsto, které nechte alespoň hodinu kynout.
       Pak těsto vyválejte na zhruba 0,5 cm placku, na něj nas-
       trouhejte  ztuhlý  tuk  na  pečení�  a  navrstvěte  nastrouhané
       brambory. Takto připravené těsto přehněte – 1/3 nahoře,
       1/3 dole a stejně také zleva a zprava. Pak těsto rozválejte
       na zhruba centimetrovou placku, kterou přikryjte a nechte
       dvacet  minut  odpočí�vat.  Škládání�  a  následný  odpočinek
                                                                      bramborové
       zrealizujte ještě dvakrát. Nakonec z plátu vykrajujte nebo
       vytvarujte kolečka/kuličky, které potřete rozšlehaným vej-     kabáče
       cem a posypte sezamovým semí�nkem. Vložte do trouby vy-
       hřáté na 200 °C a pečte asi 15–20 minut.


       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25