Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14
Čokoládový koláč
s karamelem
a pekanovými ořechy
Korpus:
100 g hladké mouky
200 g hořké čokolády
150 g másla
130 g třtinového cukru
3 vejce
špetka soli
Krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
pár kapek vanilkového extraktu
Na ozdobení:
karamelová omáčka
hrst pekanových ořechů
Troubu předehřejte na 170 °C. Ve vodní� lázni rozpusťte
čokoládu s máslem. Do té vmí�chejte cukr a postupně
i vejce. Nakonec zapracujte mouku a sůl a vytvořte
hladké těsto. To vlijte do vymazané a vyložené dortové
formy a pečte 25–30 minut, dokud není� povrch pevný,
ale vnitřek lehce vláčný. Koláč pak nechte vychladnout
a připravte krém. Šmetanu vyšlehejte do šlehačky.
V mí�se smí�chejte mascarpone, moučkový cukr a va-
nilkový extrakt. Poté do krému jemně vmí�chejte šle-
hačku. Na vychladlý korpus rozetřete krém, který po-
kapejte karamelovou omáčkou a ozdobte pekanovými
ořechy. Koláč vložte alespoň na hodinu do lednice, aby
se chutě propojily.
čokoládový koláč
s karamelem
a pekanovými ořechy
14

