Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
švestkový koláč
s mandlovou
náplní
Švestkový koláč s mandlovou náplní
Těsto: 280 g hladké mouky, 120 g krupicového cukru, 240 g másla, 2 žloutky, špetka soli
Mandlová náplň: 120 g másla, 130 g třtinového cukru, 2 vejce, 150 g mletých mandlí, 2 lžíce mouky,
½ lžíce mandlového extraktu, lžička vanilkového extraktu
Dále: 10–12 velkých švestek, lžíce třtinového cukru
Prosátou mouku, cukr a sůl smí�chejte. Pak přidejte máslo a žloutky a vypracujte hladké těsto, které nechte hodinu odležet v lednici.
Mezití�m připravte náplň. Do mí�sy vložte máslo a cukr a vyšlehejte. Pak přidejte vají�čka a mleté madle, mouku a vanilkový i mandlový extrakt.
Vše promí�chejte. Troubu předehřejte na 160 °C. Těsto můžete vyválet nebo prsty natlačit na dno kulaté formy, a to včetně okrajů. Formu
pak dejte do lednice a mezití�m opláchněte, vypeckujte a nakrájejte švestky na měsí�čky. Na těsto pak nalijte připravenou mandlovou náplň
a rovnoměrně rozetřete. Na vrch rozložte švestky, mohou se mí�rně překrývat. Posypte je třtinovým cukrem a koláč dejte péct do trouby na
45–55 minut, dokud těsto nezezlátne. Po dopečení� nechte koláč vychladnout.
13

