Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13

švestkový koláč
             s mandlovou
             náplní




















                                     Švestkový koláč s mandlovou náplní


                          Těsto: 280 g hladké mouky, 120 g krupicového cukru, 240 g másla, 2 žloutky, špetka soli
                      Mandlová náplň: 120 g másla, 130 g třtinového cukru, 2 vejce, 150 g mletých mandlí, 2 lžíce mouky,
                                      ½ lžíce mandlového extraktu, lžička vanilkového extraktu
                                         Dále: 10–12 velkých švestek, lžíce třtinového cukru

           Prosátou mouku, cukr a sůl smí�chejte. Pak přidejte máslo a žloutky a vypracujte hladké těsto, které nechte hodinu odležet v lednici.
        Mezití�m připravte náplň. Do mí�sy vložte máslo a cukr a vyšlehejte. Pak přidejte vají�čka a mleté madle, mouku a vanilkový i mandlový extrakt.
        Vše promí�chejte. Troubu předehřejte na 160 °C. Těsto můžete vyválet nebo prsty natlačit na dno kulaté formy, a to včetně okrajů. Formu
        pak dejte do lednice a mezití�m opláchněte, vypeckujte a nakrájejte švestky na měsí�čky. Na těsto pak nalijte připravenou mandlovou náplň
        a rovnoměrně rozetřete. Na vrch rozložte švestky, mohou se mí�rně překrývat. Posypte je třtinovým cukrem a koláč dejte péct do trouby na
                                45–55 minut, dokud těsto nezezlátne. Po dopečení� nechte koláč vychladnout.
                                                                                                                13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18