Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11

Křupavá jablečná kolečka


        3 větší jablka, 1 a ½ hrnku hladké mouky, ¼ hrnku cukru, 1 vejce, lžíce jedlé sody, 2 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku,
        ½ hrnku podmáslí, olej na smažení, moučkový cukr na posypání

        Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. V misce smí�chejte mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oří�šek a cukr. Přidejte vej-
        ce a podmáslí� a vše promí�chejte. V hrnci rozpalte olej a jablečná kolečka namáčejte do připraveného těsta. Kolečka smažte dozlatova, zhruba
        jednu až dvě minuty. Poté je nechte okapat, vychladnout a posypte moučkovým cukrem.






































                                                                               hraběnčiny
                                                                               řezy



















                                                  Hraběnčiny řezy


                   Těsto: 450 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g másla, 4 žloutky, 30 ml smetany ke šlehání,
                                             lžíce prášku do pečiva, lžička citronové kůry
                         Jablečná náplň: 600 g jablek, 150 g vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, lžička mleté skořice
                                    Dále: 4 bílky, 100 krupicového cukru, lžíce kukuřičného škrobu

        Pro pří�pravu těsta smí�chejte prosátou mouku s cukrem, práškem do pečiva, máslem, žloutky, citronovou kůrou a smetanou. Vše vypracujte
        v těsto, které rozdělte na třetiny. Dvě třetiny uložte do lednice a jednu třetinu alespoň na hodinu do mrazáku. Jablka oloupejte a nastrouhejte
        nahrubo. Šmí�chejte je s vanilkovým cukrem, skořicí� a najemno nasekanými nebo rozmixovanými ořechy. Těsto z lednice rozválejte na plát
        a vyložte jí�m plech s pečicí�m papí�rem. Na těsto naneste nastrouhaná jablka. Z bí�lků a cukru vyšlehejte tuhý sní�h, do kterého na závěr šlehání�
        přidejte škrob. Šní�h pak rozetřete na jablka. Těsto z mrazáku nastrouhejte nahrubo a posypte jí�m bí�lkový sní�h. Dezert pak pečte v troubě
                   vyhřáté na 180 °C zhruba třičtvrtě hodiny. Po dopečení� jej nechte vychladnout a nakrájejte na samostatné řezy.
                                                                                                                11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16