Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11
Křupavá jablečná kolečka
3 větší jablka, 1 a ½ hrnku hladké mouky, ¼ hrnku cukru, 1 vejce, lžíce jedlé sody, 2 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku,
½ hrnku podmáslí, olej na smažení, moučkový cukr na posypání
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. V misce smí�chejte mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oří�šek a cukr. Přidejte vej-
ce a podmáslí� a vše promí�chejte. V hrnci rozpalte olej a jablečná kolečka namáčejte do připraveného těsta. Kolečka smažte dozlatova, zhruba
jednu až dvě minuty. Poté je nechte okapat, vychladnout a posypte moučkovým cukrem.
hraběnčiny
řezy
Hraběnčiny řezy
Těsto: 450 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g másla, 4 žloutky, 30 ml smetany ke šlehání,
lžíce prášku do pečiva, lžička citronové kůry
Jablečná náplň: 600 g jablek, 150 g vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, lžička mleté skořice
Dále: 4 bílky, 100 krupicového cukru, lžíce kukuřičného škrobu
Pro pří�pravu těsta smí�chejte prosátou mouku s cukrem, práškem do pečiva, máslem, žloutky, citronovou kůrou a smetanou. Vše vypracujte
v těsto, které rozdělte na třetiny. Dvě třetiny uložte do lednice a jednu třetinu alespoň na hodinu do mrazáku. Jablka oloupejte a nastrouhejte
nahrubo. Šmí�chejte je s vanilkovým cukrem, skořicí� a najemno nasekanými nebo rozmixovanými ořechy. Těsto z lednice rozválejte na plát
a vyložte jí�m plech s pečicí�m papí�rem. Na těsto naneste nastrouhaná jablka. Z bí�lků a cukru vyšlehejte tuhý sní�h, do kterého na závěr šlehání�
přidejte škrob. Šní�h pak rozetřete na jablka. Těsto z mrazáku nastrouhejte nahrubo a posypte jí�m bí�lkový sní�h. Dezert pak pečte v troubě
vyhřáté na 180 °C zhruba třičtvrtě hodiny. Po dopečení� jej nechte vychladnout a nakrájejte na samostatné řezy.
11

